Sarcina este o experiență minunată și împreună cu modificările specifice ei, apar, de asemenea și o mulțime de întrebări. Adesea ne bazăm pe sfaturile familiei și ale prietenilor sau căutăm pe forumuri, atunci când dorim răspunsuri la întrebările noastre. Pentru a afla răspunsuri competente la întrebările tale despre sarcină și naștere, poți să apelezi la cursurile de educație prenatală.
Cursurile sunt în așa fel construite încât oferă informații legate de sarcină, naștere și perioada postpartum. Acestea includ: nutriție, anatomie, modificări emoționale și fizice în timpul sarcinii, măsuri de comfort în timpul travaliului, măsuri de management al durerii în timpul travaliului, relaxare, respirație, informații legate de procesul nașterii, medicație si intervenții, cezariană, alăptare și îngrijirea nou-născutului. Toate acestea sunt abordate pe durata a șase cursuri a câte două ore.
Cursurile se desfașoară de obicei în ultimul trimestru de sarcină. În mod ideal ele încep în săptamâna 28-29 de sarcină, însa voi sunteți cei care decideți când vă simțiți confortabil să începeți cursurile.
Nașterea este o experiență marcantă pe care mama o poartă cu ea o viață întreagă. Educația prenatală poate fi primul pas înspre o experiență pozitivă a nașterii.
Viitorii tătici care participă la cursurile Lamaze, primesc un atestat care le conferă dreptul la zece zile de concediu, suplimentare, pentru participarea acestora la îngrijirea copilului. Cursul este gratuit pentru tătici.
Articol preluat de pe http://www.burticamea.ro/.
MOPS (Mothers of Preschoolers)- mamici de prescolari - impreuna putem crea o lume mai buna pentru copiii nostri!!
duminică, 24 octombrie 2010
marți, 19 octombrie 2010
luni, 18 octombrie 2010
Cum sa ne calmam copiii in timpul cinei!!
Este ora cinei. Unul dintre copii imi spune ca trebuie sa faca treaba mare, in timp ce se scarpina de spatarul scaunului. Celalalt se leagana in sus si in jos pana isi varsa sosul din farfurie. Cel mai invarsta sta drept la masa, dar loveste masa cu picioarele si este deja la a 17-zecea gluma de genul: ghici cine e la usa..
Am niste baieti scumpi, galagiosi!!! Dar cand se apropie ora cinei.. imediat urmeaza haosul.
Vorbesc toti deodata si eu sunt o minge de ping-pong maternala – sar de la frigider la camara, de la camara la toaleta – incercand sa aduc tot ce au nevoie. In gand imi spun: este doar o etapa din viata lor. O sa invete bunele maniere. Eu voi invata sa stau locului. Sunt doar niste copii...
Un studiu spune asa: copiii care mananca impreuna cu familia lor sunt mai fericiti, mai sanatosi si mult mai dezvoltati. Dar sa reusesti sa iei cina cu toata familia, atunci cand ai copii mici este putin mai dificil. Am incercat cateva lucruri pentru a reduce dezordinea/haosul si a insufla bunele maniere, dar procesul e prea incet. Am intrezarit speranta in ceea ce priveste “vorbitul deodata la masa” – de altfel un obicei care merita schimbat, si care se intampla mai peste tot.
Daca esti pregatita pentru ceva nou, citeste in continuare cateva idei:
Batul vorbitor: La una din mesele noastre recente, fiul meu, care este elev in clasa a 2-a, a adus vorba despre Batul vorbitor. Intr-un unison perfect am spus: Avem nevoie de un Bat vorbitor!! A fugit repede si a adus Batul vorbitor facut la scoala. Singura persoana care avea dreptul sa vorbeasca, era aceea care tinea batul in mana. Inca mai folosim cateodata acest bat, chiar si cel mai mic membru al familiei noastre ii stie folosul si abia asteapta sa ii vina randul. In loc de bat puteti folosi orice obiect: un ursulet, o jucarie orice va vine in minte.
Un lucru bun si unul rau. Nu poti sa creezi un scenariu pentru cina atunci cand ai copii prescolari, dar vor vrea sa stea mai mult la masa daca sunt angajati intr-o conversatie, un proiect etc. Roaga-i sa spuna, pe rand, care a fost cel mai bun si cel mai rau lucru care li s-a intamplat peste zi. Pot incepe parintii prin a impartasii ziua lor. Apoi fiecare sa numeasca ceva frumos creat de Dumnezeu sau un obiect de culoare portocalie, pe care l-au vazut peste zi. Posibilitatile sunt nesfarsite. Jocuri ce pot fi jucate.. pentru a-l face sa mai manance o imbucatura de legume..
Stinge lumanarea: Aprinde o lumanare la cina. Restaurantele aprind lumanari pe mese pentru a crea o ambianta placuta. Vorbeste despre cine/ce a fost “lumina/un exemplu bun” pentru copii, in ziua care tocmai se incheie. Apoi, cel care a avut cele mai bune maniere la masa, poate sufla lumanarea, dupa ce termina TOATA lumea de mancat.
Citeaza-i. Adu-ti un caiet cu tine la masa si noteaza-ti perlele scoase de pruncii tai. O sa vrei sa iti amintesti de copilul care spune cu tarie ca vrea sa devina zugrav atunci cand creste mare, sau de cel care isi agata spaghetele de nas sau de cel care intreaba: oamenii din Biblie unde mergeau la baie.. si lista poate continua.
Viata ca si mama de prescolar nu e usoara.. dar te provoaca sa fii creativa in fiecare zi.
Articol scris de Susan Besze Wallace, mama a trei baieti: Zach - 8 ani, Luke - 5 ani si A.J – 4 ani.
Articol scris de Susan Besze Wallace, mama a trei baieti: Zach - 8 ani, Luke - 5 ani si A.J – 4 ani.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)